ΝΗΣΤΕΙΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  1. ΝΗΣΤΕΙΑ των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

    Από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.
    Νηστεύουμε κρέας, γαλακτερά, ψάρι.
    Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε και λάδι – κρασί.
    Ψάρι τρώμε Σάββατο – Κυριακή από 21 Νοεμβρίου των Εισοδίων της Θεοτόκου εως 12 Δεκεμβρίου του Αγίου Σπυρίδωνος.

  2. ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

    Από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.
    Νηστεύουμε κρέας, γαλακτερά, ψάρι, λάδι, κρασί.
    Τρώμε λάδι – κρασί Σάββατο – Κυριακή (εκτός του Μεγάλου Σαββάτου).
    Τρώμε Ψάρι στις 25 Μαρτίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

  3. ΝΗΣΤΕΙΑ των ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

    Από την Δευτέρα και μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι την παραμονή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (28 Ιουνίου)
    Νηστεύουμε κρέας, γαλακτερά, ψάρι.
    Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε και λάδι – κρασί.
    Σάββατο – Κυριακή τρώμε ψάρι.

  4. ΝΗΣΤΕΙΑ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ

    Από την 1 εως 14 Αυγούστου.
    Νηστεύουμε κρέας, γαλακτερά, ψάρι, λάδι, κρασί.
    Τρώμε λάδι – κρασί Σάββατο – Κυριακή. Τρώμε ψάρι στις 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως.

Νηστεύουμε κρέας, γαλακτερά, ψάρι, λάδι, κρασί όλες τις Τετάρτες και Παρασκευές της χρονιάς και τις πιο κάτω μέρες:

  • α) 14 Σεπτεμβρίου της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού
  • β) 24 Δεκεμβρίου Παραμονή Χριστουγέννων
  • γ) 5 Ιανουαρίου Παραμονή των Φώτων
  • δ) 29 Αυγούστου Αποτομή του Τιμίου Προδρόμου.

Αν οι τέσσερεις ημερομηνίες πέσουν Σάββατο ή Κυριακή γίνεται κατάλυση λαδιού – κρασιού.

Κατάλυση εις πάντα γίνεται:

  • α) Μετά το Πάσχα, όλη την Εβδομάδα της Διακαινισίμου
  • β) Μετά την Πεντηκοστή, μια εβδομάδα, μέχρι της Κυριακής των Αγίων Πάντων.